La figura del monitor i monitora ha de garantir el bon funcionament de l’esplai vetllant per al desenvolupament dels infants i joves i de les seves relacions socials.
L’equip de monitors i monitores de l’Esplai la Barretina és un grup de persones joves i motivades que treballen els dissabtes adquirint així un compromís amb l’educació en el lleure.
Dins d’aquest grup hi ha una composició heterogènia amb diverses formacions dins l’àmbit d’educació no formal i formal. Tota aquesta varietat compagina la il·lusió i el dinamisme, dins la garantia de l’experiència i criteris comuns clars tot mantenint una relació íntima amb l’evolució de l’entitat i l’ideari del centre i la societat.
Per l’equip educatiu de l’entitat, educar és estar amb els infants i joves mentre se’ls fa un servei social amb unes relacions interpersonals d’afecte. Som un agent educatiu i la consciència d’aquest fet ens implica directament a la seva vida i evolució personal.
Aquestes relacions interpersonals es basen en el respecte mutu, la senzillesa, la sensibilitat de donar resposta a les necessitats dels infants i joves, l’entusiasme per aprendre, experimentar, conviure i divertir-se; la importància del diàleg, el compromís, el clima de confiança, el treball en equip, la responsabilitat i la vinculació.
Els monitors/es de l’entitat es reparteix en sis grups: Puces, Llesques, Xarlots, Crostons, Pirates i Xanquets. Cada grup està format, normalment, per 2 monitors/es, respectant sempre la ràtio establerta (1 monitor/a per a 10 infants o joves), i el suport de col·laboradors ocasionals. A més, existeix la figura del director/a, el responsable de l’entitat que s’encarrega de dinamitzar i establir el contacte amb els famílies.
Per a garantir la bona organització dels sis grups, hi ha un/a coordinador/a que vetlla per al bon funcionament d’aquest tot garantint un bon clima de treball i sent un/a referent davant del grup.
A l’esplai es busca garantir una educació en el lleure de qualitat i oferir aquest servei a la comunitat. Per a aconseguir aquest gran objectiu social com entitat, l’equip educatiu ha de crear lligams afectius i bones interaccions. Són aquests aspectes els que faciliten la comunicació, la compenetració i visió de futur en conjunt. Aquesta visió comuna s’ha de considerar de manera global i positiva perquè les bones experiències, els bons records i els somriures de tots els membres són el més gratificant de la tasca educativa que es desenvolupa.